Geregistreerd: 24 mei 2006 20:39 Woonplaats: Zoetermeer
Kook ook veel oosterse gerechten, jamm ben er gek op!
Meestal lekker wokken met diverse sausjes en lekkere groente, altijd sugarsnaps erbij! Die vinnik zo lekker
En we eten dan ook altijd met eetstokjes, off course
Leuk topic dit. Ik kook ook graag en meestal is het niet Hollands omdat ik dat zonder vlees niet lekker vind... (ik ben al sinds m'n 10e ofzo vegetarier). Als ik weinig tijd heb doordeweeks maak ik net als Sisilaya vaak zo'n simpele wokmaaltijd (smaakt niet erg lekker imho, maar het is snel klaar en eetbaar) of iets anders met een basis van uien en prei. Ik ben opgegroeid met Indisch eten en maak graag dingen uit die keuken klaar. Voor de variatie probeer ik ongeveer 1x in de twee weken iets nieuws. Recepten pluk ik van het internet, haal ik uit kookboeken of komen van iemand die ik ken. Het nadeel vind ik alleen dat je voor sommige ingredienten naar de toko moet. En als ze in de supermarkt liggen zijn ze vaak erg duur.
mijn mama kookt bijna alleen oosters maar ik vraag me af hoe het allemaal heet XD ik help mee en ik heb n tip om de babi pangang of zoiets lekkerder te maken! bakken in ketjap XD mhoehaha! das jummie!
[..] hier zie je in een steegje van een restaurant dat ze "kim chi" een soort kool gedrenkt in rode peper(samba) klaar maken zoals je ziet zit de rode peper er nog niet doorheen. Denk dat dit de begin fase is .. http://www.xs4all.nl/~henrim/fotos/thumbnails/tn_IMG_1267.JPG
kimchi is gewoon chinese kool
gefermeteerd in zout en chili
_________________ | Warning: children left unattended will be sold to the circus |
Ik kook voornamelijk Chinees. En zo nu en dan maak ik dingen uit andere keukens. Zoals de Hollandse, Italiaanse, Mexicaanse, Japanse, Marokkaanse keuken. Ik zag iemand in het begin van de thread het merk Conimex noemen. Leuk voor de doorsnee Nederlander om dat te gebruiken. Maar elke zichzelf respecterende kokende Chinees wilt niet met Conimex in de keuken dood gevonden worden (Not to mention dat me moeder me dood slaat als ik ooit in me hoofd haal om Conimex te gebruiken). Verder zijn de ingredienten van Conimex nogal zout en het is chemische troep. Not to mention die commerciele bullshit "Wokolie" die ze aan de man proberen te brengen. Wil je echt lekker Aziatisch leren koken, ga dan naar een toko met een Chinese vriend(in) en laat je goed informeren.
Ingredienten die ik gebruik:
* Sojasaus: Pearl River Bridge lichte en donker variant; sindskort gebruik ik ook een Japanse sojasaus (Marukin Low Salt Soy Sauce) die een lager zoutgehalte heeft. Te koop bij Wah Nam Hong in R'dam. Lekker voor bij de shuijiao =)
* Oestersaus: gebruik ik zo weinig mogelijk. Het is zo zout als wat :/ Tenzij je van zout houd en je je nieren wilt verpesten.
* Sha cha saus. Ben vergeten wat de juiste transcriptie is. Maar deze saus wordt voornamelijk gebruikt bij Huoguo (chinese vuurpot) om in te dippen. Verder gebruik ik dit bij een recept van mama.
* Hoisin saus: sterk kruidige en beetje zoetige saus gemaakt van zoete aardappelen, sojabonen en sesamzaad.
* Zwarte bonen saus
* Cha shao/Cha sieuw saus: je hebt ze in potjes van Lee Kum Kee, maar voor Cha Sieuw kan je beter een zakje poeder gebruiken en dat aanlengen met water en het vlees in marineren (nachtje in de koelkast). Smaakt veel beter. Te koop bij Wah Nam Hong. Ook lekker met spareribs.
* Sesamolie
* Sambal Oelek: goed om mee te koken. Maar gooi het op het allerlaatste moment in de wok als je je gerecht niet te pittig wilt maken. Hoe langer de sambal er in zit, hoe heter het wordt.
* Gedroogde lombok chili
* Steranijs
* Verse peper
* Verse gember
* Verse knoflook: verse is echt het beste. Goed voor de hart-en bloedvaten. Al hoewel ik soms pijn krijg in me borstbeen als ik weer eens teveel teentjes rauw heb gegeten >_<
* Tomatenpuree
* Suiker: als dingen te zuur of te zout zijn, dan beetje suiker toevoegen om dat op te heffen.
* Ketchup
* Maizena/tapioca poeder
* Bloem
* Zonnebloemolie/maisolie. Geen slaolie, want dat spettert te veel vergeleken met die andere twee.
* Kippoeder: dit is echt ideaal. I.p.v. zout kan je dit ook gebruiken om smaak toe te voegen aan je gerecht.
* Zout: heel klein beetje, soms ook totaal niet. Ik heb nooit begrepen waarom Nederlanders zout bij aardappelen en rijst gooien tijdens het koken.
* Peper
* Verse tofu: bij de toko dus en niet zo'n voorverpakt ding bij Appie Heijn. Smaak is erg belangrijk. Liefst eet ik zachte tofu <3
* Cashewnoten of pinda's: niet gezouten.
* Rijst: witte rijst en zilvervliesrijst gemengd. Rode rijst is ook lekker, maar dat heb ik hier helaas nooit gezien :/ Rijst wel goed wassen tot het water helder is.
* Verse groente als: verschillende soorten paksoi, chinese kool, kongxincai (vet lekker, maar hier helaas erg duur; zowel in toko als in resaurants. In TW is het zo cheap. Foto. Lekker met oestersaus of met knoflook.), choisam, chinese brocolli en spitskool.
Verder gebruik ik een houten snijplank, een hakmes, een soort rasp, een schuimspaan, een rijstkoker (met stoombakje), stoommandjes, een woklepel en een Chinese wok. Hoe ouder de wok, hoe beter zegt me moeder altijd. Hoe goed ik ook me best doe, het eten smaakt nooit zoals mijn moeder het maakt. Mss ligt het aan de hoeveelheid liefde die ik er in stop XD
Mijn favo gerechten: kongxincai met knoflook, shuijiao(ook wel jiaozi genoemd, Japans: gyoza, maar die is toch anders gemaakt dan de Chinese vind ik. Jiaozi wordt traditioneel rond Chinees Nieuwjaar gegeten.), guotie(gebakken jiaozi, niet gefrituurde hap), Baozi (soms ook wel xiaolong bao genoemd), hundun (hier beter bekend als wonton). Je hebt ook gefrituurde hundun, maar dat is mij te vet.
Kan nog wel meer gerechten opnoemen, maar ik krijg honger van het kijken naar de plaatjes ;__;
Mijn familie komt uit Shandong en die provincie staat bekend om haar deeggerechten. Het is redelijk wat werk om het te maken. Maar het is zo waanzinnig lekker.
_________________ "Ji suo bu yu, wu shi yu ren" (Confucius) "Chickety China the Chinese Chicken, have a drumstick and your brain starts clickin'" (Tai Mai Shu) "I love it when a plan comes together" (Hannibal - A-Team)
* Verse knoflook: verse is echt het beste. Goed voor de hart-en bloedvaten. Al hoewel ik soms pijn krijg in me borstbeen als ik weer eens teveel teentjes rauw heb gegeten >_<
Fsck yeah! Knoflook roeleert... Weet je wat lekker is? Als je een paar tenen knoflook een paar minuten in bouillon kookt en dat heel kort met wat sojasaus bakt. Het koken haalt het scherpe van de smaak af en maakt de look wat zoeter. Heerlijk om op die manier hele tenen te eten. Alleen m'n vrouw is d'r niet altijd even blij mee als ik het op heb <3
En je noemde een aantal sauzen: soja, hoi sin, oester en zwarte bonen. IMHO mogen die inderdaad niet aan je keuken ontbreken! Fantastisch spul. Eigenlijk is jou lijstje de perfecte grocery list voor iemand die z'n keuken wil opfleuren...
Wil je geloven dat ook gewone westerse gerechten een stuk lekkerder worden met dit soort ingredienten?
Geregistreerd: 11 apr 2006 20:20 Woonplaats: In my own little fantasyworld
@ Hoax: Al zie ik die dingen voor het eerst, zit hier gewoon te watertanden
Ziet er idd erg lekker uit. (Zie mezelf helemaal niet in de keuken, heb al vaak genoeg dingen aangebrand ) Misschien moet ik binnenkort toch eens een gokje wagen aangezien de oude keuken binnenkort toch de deur uit gaat zal het een minder groot probleem zijn als het mis gaat. *Hoopt ze meer*
Geregistreerd: 13 jun 2008 15:15 Woonplaats: Arnhem
Ik vroeg me al af, of er zo een topic bestond heb nu wel honger gekregen.
Had laatst een aflevering van Toradora gekeken en waren ze een rijstomelet aan het eten, dus gegoogeld en gemaakt.
Het smaakt wel leker, maar qua presentatie hoe ik het maakte zou je nooit raden dat het eetbaar was of zelfs uberhaupt dat het eten was
Een paar lijstjes van belangrijke ingredienten uit de Chinese, Japanse en Koreaanse keukens. Wellicht zijn het handige resources om ingredienten te verzamelen en te experimenteren (hoewel lang niet alles in NL te koop is T_T ). http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Japanese_ingredients
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen