Zelf heb ik eigenlijk pas twee Japanse gerechten gemaakt.
Het ene was Teriyaki (toen ik nog vlees kocht), wat ik wel erg lekker vond trouwens. Het andere is Sushi, en dat hoort nog steeds bij mijn favoriete eten. Sowieso omdat je zo vreselijk goed kunt variëren! Sushi met komkommer, in zoete deegzakjes, met gebakken ei, met tonijn, met zalm, met crabsticks, met zalmsalade, met pompoenschillen, avocado en ga zo maar door. Heerlijk, vooral omdat het ook zo fris is met de nodige lading wasabi en soyasaus in de zomer.
In het begin is het veel werk om te maken, maar na een poosje krijg je het vanzelf door en gaat het stukken sneller. Het hoeft niet echt duur te zijn als je van verse vis afziet, alhoewel de sushirijst en vooral -kruiden altijd wel wat kosten.
Hmmmz... Nu alleen nog een Japanse Supermarkt vinden... Weet iemand er een in Groningen zitten?
De enige "Japanse supermarkt" die ik ken is die onder Okura, en nog wat op het Gelderlandplein, beiden in Amsterdam. Als je ingrediënten zoekt is iedere redelijke Aziatische toko goed genoeg. En bij Appie kun je ook veel spullen oppikken .
Citaat:
Er komt binnenkort in Groningen wel een echte Toko (die ander was een hindoe specialist), dus ik ben benieuwd...
Ja, als passioneel hobby-kok kan mijn reply natuurlijk ook niet uitblijven .
Chinees:
- Dim Sum spul
- Wontons
- verschillende pastas, Szechua is mijn favoriet
Koreaans:
- Kim chi, zoals henri al zei gaat dat niet altijd goed .
- verschillende noedels, favoriet is die ene geroerbakte met chinese paddestoelen
Japans:
- Sushi, sashimi (uiteraard)
- Gyouza, mijn favoriet (uiteraard )
- Miso-soep
- Onigiri
- Shabu-shabu, heerlijk in de winter
- Tempuraspul, ik vind het met koolvis erg lekker
- verschillende soorten noedels, udon is mijn favoriet
- domburi
- ben ik nog wat vergeten op te noemen?
Japans overigen:
- Sake
- Ingemaakte groenten
- gekruide rijstwijnazijn
- Ume-boshi, gepekelde pruimen, ben ik momenteel mee bezig.
*wijst naar een halve meter oosterse kookboeken*
En verder zijn de Hindoestaanse en Indonesische keuken ook nog favorieten .
Wat voor messen gebruiken jullie eigenlijk? Voor zo'n beetje alles gebruik ik een Chinees hakmes (van t merk San Han Nga). Voor het fijne snijwerk als sushi heb ik een speciaal Japans sushimes, en als het heel fijn moet zijn (fileren bijvoorbeeld) gebruik ik een kort stukje Solinger staal. Maar Duitse messen vind ik niet zo fijn omdat die van die veraderlijke 'dubbele snijvlakken' hebben waardoor ze moeilijker te slijpen zijn (not to mention dat het staal erg taai is), terwijl ik het boterzachte Chinese staal in luttele minuten zo scherp krijg dat ik me ermee kan scheren (nee, serieus, een prima manier om de scherpte te testen, do not try at home etc ).
Mingvana schreef:
Nou, als je echt Chinees wil koken.... dan is daar eigenlijk niets aan. En even tussendoor, Foe jong hai geldt NIET als echt Chinees, net zo min als Babi Pangang, Tjaptjoy, loempia of wat voor meuk ze bij de lokale 'Chinees/Indisch specialiteiten restaurant' verkopen...
Nou, dat soort gerechten zijn dan ook niet Chinees of Indisch, maar typisch Hollandsch. Als je een (beetje kosmopolitische) Amerikaan vraagt wat een typisch Nederlands gerecht is, dan zullen ze tien tegen een antwoorden: rice table. Er staan dan ook altijd lange rijen Amerikanen en Japanners (en andere toeristen) voor de beste Indonesische restaurants in Amsterdam en Den Haag (er staat mij nog bij, uit mijn tijd in de horeca dat het authentieck Indonesisch restaurant in Nijmegen iedere week een groepje Duitsers over de vloer kreeg die altijd hetzelfde wilden na een uur in de auto te hebben gezeten).
Toen de Nederlanders namelijk in "ons Indie" zaten, kwamen ze er niet alleen achter dat de Indische keuken buitengewoon smakelijk, maar ook uiterst divers was. Om toch van al dat lekkers te genieten zonder dagen in de trein te hoeven zitten kwam men met de rijsttafel. De meest uiteenlopende gerechten uit de verste streken samengepakt op schoteltjes op een enkele tafel. Hier en daar werden smaken aangepast, en uiteindelijk had zo'n beetje iedere Nederlands-Indische familie wel zijn eigen (geheime) interpretatie van wat een goede rijsttafel moet zijn.
Aangezien dat gekruide eten niet alleen best te eten was, maar ook houdbaar duurde het al niet lang voor de Nederlandse schepen hun kombuizen uitrustten rijst, kruiden en andere benodigheden. Rijst was houdbaarder dan aardappel, en zoop minder (kostbaar) water bij de bereiding dan de aardappel. Daarnaast speelde ook mee dat naast specerijen ook bergen rijst deze richting uit kwamen. Rijst was immers een duur luxe-product sinds de vroege Middeleeuwen, alleen gegeten tijdens speciale gelegenheden als braderieen, kermissen en bruiloften.
En dat gold ook voor Marineschepen, die de hele wereld over gingen, en als vanzelf in den vreemde aanmeerden en vreemde gasten aan boord kregen. En uiteraard tracteer je, met name hoge, gasten niet op ongekruide aardappels ("beetje zout erop"), klefgekookte spinazie en een stukje schoenzool wat men vroeger "Karbobraadje" ofzo, noemde. In plaats daarvan gaf men de kombuis opdracht om een rijsttafel tevoorschijn te toveren, en voor de manschappen nasi met een gebakken ei en een heus stuk kip.
En dat ging al helemaal snel in de twintigste eeuw, niet alleen werden er scheepsladingen Chinezen uit Indie in Rotterdam afgezet om die lastige, stakende havenarbeiders te vervangen. Maar ook aan boord van de schepen namen de "verre Nederlanders" al snel een flinke rol in. Chinezen in de machinekamer, Sumatranen als koks, Javanen als medisch personeel, Afrikanen/Surinamers en Balinezen als mariniers. En ook zei weigerden genoegen te nemen met scheepsbeschuit (nu, met extra maden) en gezouten reuzel.
En de jongens die de andere richting uit gingen kregen in de kazernes in de polder al vanaf dag 1 alleen nog maar flink gekruide rijstgerechten te eten. Kunnen ze vast wennen. De anecdote gaat dat men destijds in de kantine kon zien, aan de rode hoofden en de tranen, wie nog maar net aan de dienstjaren begonnen was, en wie er al op het punt stond om af te marcheren richting station, voor een enkele reis haven. De koksopleiding in dienst was er dan ook naar, deze bedroeg tussen de 5 en de 7 jaar, de meeste mensen zouden in zo'n tijd al twee keer gepromoveerd zijn .
Mensen die bij de Marine hebben gezeten, of bij Hare Majesteit's Krijgsmacht in het algemeen kunnen zich misschien nog "dinsdag, bami-dag" (ofzoiets) in de MAKAN* herinneren. En de mariniers onder ons (hoezeer ik het ook betwijfel ) herinneren zich misschien zelfs nog de pakjes droogvoedsel, waar, na het overgieten van heet water en 10 minuten wachten, er een heerlijke rijst met kip-kerrie stond te dampen. En als de sfeer aan Hare Majesteit's oorlogsbodems tot een muitend dieptepunt was gedaalt (de "ziekte van de lange vaart" zoals men dat op onderzeeers noemt) dan kraakte kokkie* zijn knokkels en ging hij all out met een complete Indische rijsttafel, klaargemaakt in zijn krappe keuken. En op de grotere oorlogsbodems was er altijd wel soto ayam of loempias met een neutje in de Toko* om de wachtloper weer even op te warmen.
Verklarende woordenlijst: MAKAN = MArine KANtine, ook Indonesisch voor "eten".
kokkie = Indonesisch slang voor "kok".
Toko = Klein kioskje aan boord van een Marineschip, waar je ook moest zijn als de sigaretten op waren. Ook Indonesisch voor "winkel".
Geregistreerd: 04 nov 2004 14:57 Woonplaats: Minami Senju Tokyo JAPAN
Ik heb een echt kok mes van 20cm .. daarmee kan ik alles doen !!
Ben daar ook heel handig mee en na heel wat jaren gebruik is hij nog steeds scherp en zit er nog steeds een goed punt op ...
Was ook een heel duur mes, maar ik doe er alles mee van vlees snijden tot (aard)appels schillen
Als ik heb scherper wil maken gebruik ik de onder kant van een keramisch kopje waar geeb glazuur op zit maak dat nat en slijp op die manier mijn mes !! Op deze manier kan je een mes super scherp maken !!
Heb dat ooit geleerd van een kok .
Ik heb in korea en japan heel veel fotos genomen van eten dus als mensen daar in geinterseerd zijn kan ik hier wel wat thumbnails zetten !!
dit is in korea (ja die koreanen hebben ook een hele goed japanse keuken;) )!!
yum !!!!
hier zie je in een steegje van een restaurant dat ze "kim chi" een soort kool gedrenkt in rode peper(samba) klaar maken zoals je ziet zit de rode peper er nog niet doorheen. Denk dat dit de begin fase is ..
Toen ik klein was jaar of 7 was er tegen over mij basis school een chinees/indis restaurant. Als school uitging wachte ik daar altijd op mijn moeder die mij daar ophaalde.. en ja ik werd daar altijd te werk gezet om sambal zakjes te maken .. kinder arbeid..lol ....
Dat waren nog de tijden .. als ik er nu aan terug denk is dat best wel vreemd. Omdat ik er niet echt aziatisch uitziet werd ik wel altijd door chinesen en indos gezien als asiaat eigenlijk best wel vreemd...
Denk dat het komt omdat mij moeder er wel heel asiatisch uitziet.
en ja ik denk dat ik die woord blindheid heb van mijn moeder, wat is dat soms toch erg dat je niet kan zien dat je sommige woorden fout schrijf.
Ik heb weleens zongzi gegeten. Het is rijst verpakt in bamboebladeren met binnenin bonen, vlees of zoete bonenpasta. Het ziet er fors en driehoekig uit: beetje als een kussen. ^_^ Heel apart. Ah, sommige mensen vinden het niet echt lekker, maar ik vind het wel iets hebben.
Jiaozi is heerlijk. Ik denk dat iedereen die 'gevulde deegtasjes' lekker zal vinden.
Geregistreerd: 12 dec 2004 18:01 Woonplaats: Sydney, Australie
Gister fortune cookies gemaakt, lol. Ok beetje veel geïmproviseerd, met kokos enzo maar smaakte wel! Morgen ingredienten kopen voor pisang goreng (gebakken banaan), jah nu ik mn pa heb overgehaald om te frituren ga ik er ook gebruik van maken! More sugary goodness, yay!
sushi ,zoete sause met ui en rijst ?(was lekker) zoute varkensvlees opgerold met groente erin(vergelijkbaar met hier augurk met ham)Was ook lekker ook te eten als tussendoortje
ok gatver vond ik dit XD .Houd ook niet van andivie vanwege water.Waterige groeten met beetje vis overheen.En visseneieren(kleine rode ding in verte wat op een orgaan lijkt)
misosoep met tofou ,mango en ika ^^(beest uit mario bros 1 onderwaterwereld).Zijn nog al lekker ^^;; is wel meeste mis qua vlees uit japan .Is zelfde gekreuid als een kippenpoot bij polier
Geregistreerd: 27 feb 2005 23:33 Woonplaats: Rotterdam
Afgezien van de wok of instant noodles die ik af en toe eet komt er weinig japanse of chinese gerechten. Op vakantie ga ik wel eens naar een Chinees restaurant. Heb ook een keer in een Japans restaurant gegeten, maar daar kreeg ik bij een volledig menu bar weinig opgediend
japancollector schreef:
soort chips met gefrituurde groenten met zout .Proefte als chips
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen