Vegetarische kazen kun je vaak wel in grote supermarkten kopen, maar je kunt ook in kaaswinkels kijken. En in natuurvoedingswinkels natuurlijk.
Op de verpakking van de kaas staat iets in de richting van 'plantaardig stremsel' 'vegetarisch stremsel' of 'microbieel stremsel'. Biologische kaas is vaker vegetarisch gestremd dan niet-biologische.
Bij kant-en-klaar producten kun je er alleen zeker van zijn dat er vegetarische kaas inzit als het label van de Nederlandse Vegetariërsbond.
Citaat:
Wel is het zo dat het eten van helemaaaal geen dierlijke producten ook slecht voor je is. Dan krijg je een tekort aan bepaalde vitaminen.
Yep, B6 en B12. Ijzer kan ook een probleem worden als je niet gebalanceerd eet.
Geregistreerd: 04 mei 2009 18:47 Woonplaats: Twente
Ik ben vanaf de basisschool vegetariër (zit nu in m'n 2e jaar HBO). Uit principe, want ik vind het persoonlijk heel erg om misbruik te maken van zwakkeren. *slaat zelfs geen muggen dood* Het leven is te kostbaar en heilig. ^^; Het is moeilijk om niet te proberen de hele wereld te overtuigen, hehe. Maar ik ben echt geen idioot die elke keer als die iemand vlees ziet eten moord en brand gaat schreeuwen ofzo.
Ik eet ook geen snoep met gelatine, en alleen vegetarische kaas. Maar dat heb ik allemaal op moeten bouwen. In het begin at ik bijvoorbeeld zelfs nog hamburgers, omdat ik die zo lekker vond. Het zijn allemaal stapjes naar de perfecte vegetariër, als die al bestaat. Maar dan zou je overal rekening mee moeten houden, want in superveel dingen zitten dierlijke producten verwerkt. Best wel jammer.
Wel is het zo dat het eten van helemaaaal geen dierlijke producten ook slecht voor je is. Dan krijg je een tekort aan bepaalde vitaminen.
Yep, B6 en B12. Ijzer kan ook een probleem worden als je niet gebalanceerd eet.
Jep, daarom moet je als vegetariër en vooral als veganist goed opletten dat je alles wat je nodig hebt ook echt binnenkrijgt. Een ander voedingspatroon is dan wel nodig, anders kun je ziek worden.
Ik eet vlees, maar wel met mate. Ik vind ook niet al het vlees lekker, dus wat ik eet aan vlees is vooral broodbeleg.
Ik heb overwogen vegetariër te worden, maar dan zal ik mijn menu aan moeten passen wat niet erg praktisch is als je met meerdere mensen in één huis woont. Biologisch is vaak dan weer erg duur, en ik vind dat er bij de vleesvervangers redelijk weinig keuze is.
Bovendien houd ik wel van een hamburger, kip of een lekkerbek oid op z'n tijd. Daarnaast ben ik dol op kaas (in kaas zit stremsel, dus in principe 'mag' je als vegetariër geen kaas eten) en snoep (ivm de gelatine).
Dat vlees goed voor je is valt trouwens wel mee. Sterker nog; het eten van vlees is juist níet goed voor je.
*is nieuwsgierig naar bewijzen dat vlees slecht voor je is* Dit vind ik altijd prachtige verhalen, ik ben benieuwd welke bronnen je wilt aanhalen. Universiteit? Erkend research instituut? Of iets wat je in de krant hebt gelezen?
dan kan ik je ook vertellen dat het medicijn Crestor - cholesterolverlagend - aldus kranten voor oa diabetes melitus kan zorgen. JP Marijnissen heeft er aldus hemzelf diabetes van gekregen. Er is hier geen onderzoek naar gedaan. (kanttekening, als jij welk cholesterolverlagend medicijn dan ook al slikt, BEN je al risicogroep voor diabetes melitus) enzovoorts enzovoorts.
Daarnaast: koffie is slecht voor je, aldus onderzoek. Aldus ander onderzoek is koffie ook weer goed voor je. In de jaren 80 waren eieren en yoghurt slecht voor je, tegenwoordig weer gezond. *zoekt weer naar pak zout in gangkast*
Waarom lijken mensen niet te beseffen dat vitamine B12 - dat in vlees voorkomt - goed voor je is?
Waarschijnljik gaat de helft van degenen die dit topic bezoeken, het niet boeien. Lees er lekker overheen, het is voornamelijk medische gezever, en ga gerust verder met posten ^^;
Anatomie en fysiologie: Vitamine B12 komt voornamelijk voor in vlees. Vitamine B12 wordt in je lichaam door oa de intrinsic factor (in maagwand geproduceerd) omgezet zodat het door je lichaam kan worden opgenomen in je darmen.
Nu komt het. (even andere aandoeningen die voor vitamine B12 gebrek kunnen zorgen buiten gesloten)
Pathologie: Maagverkleining, ziekte van crohn, missen "intrinsic factor"
Zonder vitamine B12, kan jij niet leven! Mensen met ziekte van crohn en maagverkleiningen hebben grotere kans dat zij een vitamine B12 deficientie hebben. Dat wil zeggen dat ze allerhande problemen krijgen, waaronder anemie (bloedarmoede in de volksmond, echter heb je dan een gebrek aan rode bloedplaatjes - erytrocyten - die zuurstof vervoeren naar je weefsels), bloedingen etc.
tot op heden is het niet gelukt om voor deze groep mensen de intrinsic factor niet te kunnen namaken in laboratoria.
Mensen met bijvoorbeeld een zwaar alcohol probleem dat al jaren bestaat (nee, niet jij die in de kroeg wat biertjes achterover slaat, maar diegene die de hele dag door alcohol drinkt omdat ie anders niet meer kan functioneren -_- voor het geval mensen zich ineens aangesproken voelen) of vegetariers die niet op hun dieet letten (die denken dat een eenzijdig dieet gezond voor je is... *domdomdom!*) hebben een tekort aan vitamine B12.
Supplementen: Dit kunnen zij alleen aanvullen met supplementen of verandering van dieet. In het ergste geval, dus mensen met ziekte van crohn of stoma door bv doordat er een stuk darm is weggehaald door andere reden, moet je dus eens in de zoveel tijd een vitamine B12 injectie halen.
Hulpverlening: Vitamine B12 ingespoten krijgen is geen pretje. Het is een dikkige rode vloeistof, ongeveer 2 ml. En in dat geval voel je 2 ml goed. Het moet langzaam worden ingespoten in een spiermassa, meestal de bil of bovenarm. Als je dit regelmatig moet halen ben je goed in de aap gelogeerd.
Om mijn case af te sluiten: blijf gewoon lekker dat hapje vlees met vitamine B12 eten, krijg je voldoende vitamine B12 binnen via voedsel (kan je arts daar nooit over zeveren dat je niet genoeg gezond eet) en heb je geen last van ellende met je lichaam door onvoldoende dieet.
Echter - ik denk dat dat is wat je bedoelt - is TEveel niet goed voor je. Alles waar TE voor staat is sowieso niet goed voor je, behalve teveel geld en tevredenheid.
Bronvermelding: anatomie en fysiologie door Bastiaansen, algemene ziekteleer door j.j. Jungen, het merck manual en het coehlo zakwoordenboek der geneeskunde.
(voor medische dingen als "vlees/koffie/wat dan ook is slecht/goed voor je, weet het iig te beargumenteren. Anders kan je Paus Benedictus nadoen met z'n: "milieuvervuiling en opwarming van de aarde door tonnen geloosde hormonen van vrouwen die de pil slikken".)
Dieet: Trouwens, als je vegetarier wilt worden, laat je voorlichten door een dietiste. Dan kan je iig gezonde vervangers vinden.
Zo... einde medisch gezever ^^
[edit] ik ben geenszin van plan mensen te beledigen, noch te raken. ik heb de posts van mensen hier gelezen, echter raak ik in overdrive zodra ik verneem dat er "bewijzen" zijn dat vlees in z'n algemeenheid slecht is. Echter, zoals een jongedame hier reeds aangaf, als vlees en vis niet goed valt bij een persoon, is dat op diens lichaam van toepassing. deze tekst hierboven is in algemeenheid van toepassing[einde edit]
_________________ Afwezig tot in den eeuwigheid
Laatst bijgewerkt door Silver_winged_dragon op 24 mei 2009 16:03, in totaal 1 keer bewerkt.
Ik eet geen vlees of gevogelte, maar wel vis. De reden daarvoor kan ik me eigenlijk niet meer herinneren, ik besloot het rond mijn 11 of 12de... het had, denk ik, te maken met iets over een slachthuis dat ik op tv zag.
Het ging best makkelijk, opeens besloot ik geen vlees meer te eten en sindsdien deed ik het ook niet meer (het feit dat ik sowieso geen vlees lust heeft trouwens geholpen), ik miste de dode dieren op mijn bord niet echt. Mijn ouders hadden er ook niet echt moeite mee, maar van mijn mama moet ik vis eten (1-3 keer per week) anders schotelt ze me toch elke dag vlees voor (mijn papa en zus kunnen geen dag overleven zonder vlees ). Mijn lieve omaatje, daarentegen, zegt elke keer weer dat ik terug vlees moet eten. Ik ben niet bang voor mijn gezondheid, ik eet genoeg vis en andere vervangproducten.
En tot slot:
Groentenburgers > hamburgers.
Laatst bijgewerkt door Usagi-chan op 24 mei 2009 16:04, in totaal 1 keer bewerkt.
Geregistreerd: 27 nov 2008 19:10 Woonplaats: Apeldoorn
Gister mezelf nog op een lekkere malse biefstuk getrakteerd
Vlees en vis is lekker en gezond. Ik voel me nooit schuldig voor al het vlees dat ik consumeer of de leren schoenen en jas die ik draag. Mensen zijn vrij in hun keuze voor voedsel. Ik heb er geen problemen mee als mensen vegetarier zijn maar ze moeten niet bij mij aankomen met een zielig verhaaltje over dierenleed. Dat is niet aan mij besteed. Ik vind vlees gewoon veel te lekker
Gister mezelf nog op een lekkere malse biefstuk getrakteerd
Vlees en vis is lekker en gezond. Ik voel me nooit schuldig voor al het vlees dat ik consumeer of de leren schoenen en jas die ik draag. Mensen zijn vrij in hun keuze voor voedsel. Ik heb er geen problemen mee als mensen vegetarier zijn maar ze moeten niet bij mij aankomen met een zielig verhaaltje over dierenleed. Dat is niet aan mij besteed. Ik vind vlees gewoon veel te lekker
*agrees* m'n zusje kan er weer niet goed tegen, voornamelijk vette vis en gevogelte. Juist daardoor - verwijzing naar veeeeeeeeeeeeeeeel te lange post - letten we thuis erg op voedsel, zitten wel alle vitamines etc erin? ze heeft al een Vit. B12 gebrek, en da's geen pretje...
Geregistreerd: 24 aug 2004 15:06 Woonplaats: Aalsmeer, Netherlands
weer het zoveelste gezeik over wat je wel en niet moet eten. de mens is een alles eter en zal dus ook van alles moeten eten. ik denk per definitie dat we nog niet alle werkzame stoffen in vlees kennen, we kennen er wel veel, maar we zijn er nog lang niet uit.
zelfde geld voor fruit, fruit eten is veel gezonder dan geperste vruchten sappen, in sappen zitten wel de vitamines maar lang niet alle werkzame stoffen uit fruit.
dus ik blijf van alles eten en natuurlijk met mate. gemiddeld 3x per week vlees, 2x per week vis en de andere dagen geen vlees/vis. dus zoals ik al zei, de mens is een alles eter en van alles met mate eten, dat blijft het gezondst.
@ Silver_winged_dragon, te veel vlees is ongezond, omdat er zeer veel vet in vlees zit. Bovendien zijn er veel nuttige dingen die niet in vlees te vinden zijn (denk aan vezels enzo). Er zijn nogal wat mensen die veel te veel vlees eten.
Echter - ik denk dat dat is wat je bedoelt - is TEveel niet goed voor je. Alles waar TE voor staat is sowieso niet goed voor je, behalve teveel geld en tevredenheid.
ik quote alleen dit wel anders wordt de quote zo lang. Teveel is inderdaad slecht voor je, wat met alles zo is, en dat was inderdaad wat ik bedoelde. ^^ Maar alles moet je in principe met mate eten. Te veel koffie is ook slecht voor je, te veel water is zelfs slecht voor je.
Zonder dierlijke producten - zoals hierboven wordt gezegd - krijg je B12 te kort. Onder dierlijke producten zitten trouwens ook melk enzo, waar volgens mij ook B12 in zit.
Ik ben het er wel mee eens dat je, wanneer je écht vegetarisch wilt worden, je óf naar een diëtist moet, of zelf heel goed moet uitzoeken wat je gaat eten en op zoek moet gaan naar vervangers. En wanneer je veganist wil worden helemaal, want dan heb je zeker geen bron voor B12.
@ Silver_winged_dragon, te veel vlees is ongezond, omdat er zeer veel vet in vlees zit. Bovendien zijn er veel nuttige dingen die niet in vlees te vinden zijn (denk aan vezels enzo). Er zijn nogal wat mensen die veel te veel vlees eten.
*kijkt naar onderin veel te lange rant* dat heb ik er al neergezet. maar, om het te herhalen:
alles waar TE voor staat, is slecht voor je. Behalve TEveel geld en TEvredenheid.
Ik ben vroeger vegetarier geweest. Maar dat letten op al die E-nummers ging de keel uit hangen. En ik ontdekte het goddelijke Doner Durum.
Mirai-Mecha schreef:
maarja ieder zijn keuze, het is wel de natuur dat we vlees eten naast de gebruikelijke groenten en fruit, onze darmen zijn erop gemaakt, ons gebit en onze verbrandings motor.
Nounou, niet overdrijven. De mens is een aaseter, in die zin dat deze graag vlees eet dat even gelegen heeft, en het liefst ook nog boven een vuurtje heeft gehouden.. Een rauwe kip naar binnen stauwen vind ons spijsverteringsstelsel niet zo jofel.
zo overdreven is het niet, de menselijke darmen zijn gemaakt om vlees en vegetarisch eten te verwerken. ik weet overigens neit of mensen vroeger wel beter bestand waren tegen rauw vlees? Maar aaseter of lettelrijk een carnivor maakt weinig uit op het gebied van wat er voor het lichaam nodig is of niet. je kan neit ontkennen dat vlees voor de mens bijkomst is anders hadden we geen snijtanden en een 1 of ander koeien gebit en neit de darmen die we nu hebben
Geregistreerd: 25 feb 2006 11:44 Woonplaats: Tilburg
Ja, ik eet vlees/vis; maar ben wel een tijd vegetarisch geweest. Moest hiermee kappen omdat het óf ziek zijn van de vervangers; óf bepaalde stoffen missen was. Weinig keus dan.
*las ergens iets over konijnen/duiven eten op pagina1*
Zelf heeft mijn oma ooit gezegd dat ik haan aan het eten was. Bleek het later konijn te zijn. Heb dit nooit vergeven. Heb zelf 10 jaar lang een konijn gehad en die leefde toendertijd nog. >.<; Was niet een leuk idee.
Laatst bijgewerkt door Neko-chan op 24 mei 2009 16:14, in totaal 1 keer bewerkt.
Ja, ja, ik zag het. Dat haalt nog niet weg dat het niet zo moeilijk is om vlees op een verantwoorde manier te laten staan. De gemiddelde vegetariër is waarschijnlijk beter af dan de gemiddelde niet-vegetariër, omdat ze zichzelf aanwennen goed op de eigenschappen en herkomst van hun eten te letten. Voldoende B12 binnenkrijgen wordt steeds eenvoudiger, omdat het vaak toegevoegd wordt aan vleesvervangers.
Echter - ik denk dat dat is wat je bedoelt - is TEveel niet goed voor je. Alles waar TE voor staat is sowieso niet goed voor je, behalve teveel geld en tevredenheid.
ik quote alleen dit wel anders wordt de quote zo lang. Teveel is inderdaad slecht voor je, wat met alles zo is, en dat was inderdaad wat ik bedoelde. ^^ Maar alles moet je in principe met mate eten. Te veel koffie is ook slecht voor je, te veel water is zelfs slecht voor je.
Zonder dierlijke producten - zoals hierboven wordt gezegd - krijg je B12 te kort. Onder dierlijke producten zitten trouwens ook melk enzo, waar volgens mij ook B12 in zit.
Ik ben het er wel mee eens dat je, wanneer je écht vegetarisch wilt worden, je óf naar een diëtist moet, of zelf heel goed moet uitzoeken wat je gaat eten en op zoek moet gaan naar vervangers. En wanneer je veganist wil worden helemaal, want dan heb je zeker geen bron voor B12.
ach ja... ik zal m'n best doen minder in overdrive te gaan met medische dingen ^^;
Een dieet is sowieso voor iedereen anders. Voor de een is het een keus, de ander een levensstijl en voor de derde moet het omdat hij/zij niet goed kan functioneren met of zonder bepaalde voedingsmiddelen.
Ik begrijp dat het voor mensen verschilt *kijkt naar zusje* zo zijn mensen nu eenmaal.
en ja, in melk zit ook B12. *dufdufduf dat ik dat ben vergeten*
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen