Een vriendin van mij had het een keer over Momijimanji? [spreekt het uit als momijimansji]
Dat dat iets met bladerdeeg was en dat je er vanalles in kon stoppen ofzo?
Een vriendin van mij had het een keer over Momijimanji? [spreekt het uit als momijimansji]
Dat dat iets met bladerdeeg was en dat je er vanalles in kon stoppen ofzo?
Geregistreerd: 27 dec 2006 22:08 Woonplaats: Oersaai
Ik heb vandaag voor het eerst japanese curry gemaakt dus als je intresse hebt kan ik je ook vertellen goe je dat moet maken al had mijne IETSJES dikker mogen zijn:
Geregistreerd: 20 aug 2008 14:42 Woonplaats: Betuwe
Ik vond de noodles op Abunai erg lekker.
Ik ben echt een keukenkluns, kan nog geen pannenkoek maken..
Dus had ik van die 'Good Noodles' gekocht, in een bakje. Gewoon warm maken en dan opeten. Lekker makkelijk, alleen smaakte niet lekker. Helemaal niet zo als die op Abunai!
Ziet er goed uit zeg! Ik moet ook maar eens achter wat currysaus aan. De toko hier in de buurt had ze wel, maar lullig genoeg waren die al een tijdje over-code *barf*
Eens zien of ik ze ergens anders dichtbij kan vinden.
Geregistreerd: 04 jul 2007 14:33 Woonplaats: Den Haag
Cailin Coilleach schreef:
@ Riona-chan:
Ziet er goed uit zeg! Ik moet ook maar eens achter wat currysaus aan. De toko hier in de buurt had ze wel, maar lullig genoeg waren die al een tijdje over-code *barf*
Eens zien of ik ze ergens anders dichtbij kan vinden.
In Utrecht zit een Amazing Oriental supermarkt (Amsterdamsestraatweg 297-301). Daar hebben ze over het algemeen wel japanse curry in diverse heet-gradaties. Bij de haagse vestiging hebben ze het in ieder geval wel; ik neem dan de milde versie (nr.1).
Ik heb in het begin ook japanse rijst daarvoor gebruikt, maar het is daarvoor eigenlijk te plakkerig. Ik ben voor curry overgeschakeld op basmati rijst, wat beter lepelt. (japanse rijst gebruik ik overigens nog wel bij andere japanse maaltijden)
Tegenwoordig hebben ze grotere doosjes curry (2 blokken a 120 gram (240 gram totaal) voor 5 a 6 porties elk). Hoe ik het maak:
nodig (voor 5 a 6 porties, dus dit geldt voor die blokken uit de grotere doosjes) 250 gram kleingesneden varkensvlees
300 gram gesnipperde ui
100 gram wortelen in blokjes
200 gram aardappels in blokjes (ik gebruik vastkokende)
800 ml water
wat bakboter (vloeibaar)
Doe de bakboter in een grote koekenpan of hapjespan en wacht tot het op temperatuur is. Doe de gesnipperde uien erbij en wacht tot ze enigszins glazig worden. Voeg het vlees toe en roer het met een spatel tot het enigszins bruin is. Giet vervolgens het water in de pan en doe de wortelen en aardappelen erbij. Breng het weer aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten zachtjes doorkoken met deksel er op onder af en toe roeren. Neem ondertussen 1 van de 2 curryblokken uit de verpakking (de 2 blokken zijn apart verpakt en kunnen van elkaar losgemaakt worden; het 2de blok kan dan voor een andere keer gebruikt worden) en breek het blok in kleine stukjes; doe dit met iets van wegwerphandschoentjes of plastic zakjes om je handen, andere stinken je handen een dag naar de curry.
Nadat de inhoud van de pan 10 minuten heeft gesudderd doe je geleidelijk alle currystukjes erbij onder constant roeren. Roer net zolang totdat alle curry is opgelost en de saus dikker is geworden (beetje naar eigen inzicht). De saus is nu klaar om te serveren. Dit doe ik dus met basmati rijst, die ik tegelijk met de curry klaarmaak (in een aparte pan natuurlijk).
Ikzelf verdeel het teveel aan saus over een aantaal bakken en doe die dan in de freezer voor later gebruik. De curry wordt na ontdooien wel niet meer zo mooi vloeibaar als eerst, maar qua smaak blijft het hetzelfde.
Geregistreerd: 04 jul 2007 14:33 Woonplaats: Den Haag
Voor wie eens dango wil maken is hier een recept:
nodig (voor 18 balletjes) 2/3 kop rijstbloem (rice flour)
1/2 kop kleefrijstbloem (glutinous rice flour)
2 eetlepels suiker
heet water
Doe de beide soorten rijstbloem en de suiker in een kom, goed dooreen roeren zodat het homogeen wordt, en doe er met tussenpozen scheutjes heet water bij terwijl je het geheel gaat kneden. Het zal eerst een plakkerig geheel zijn, maar later wordt het een samenhangend geheel. Gebruik net zoveel water totdat de deegbal zacht is, maar niet kruimig meer. Rol de deegbal uit op een broodplank o.i.d. tot een streng en verdeel het in 18 gelijke stukjes. Maak van deze stukjes balletjes.
Breng ondertussen een pan water aan de kook. Als het kookt doe je voorzichtig de balletjes erin en beweeg ze evendoor het water met een schuimspaan om te voorkomen dat ze aan de bodem vast blijven plakken. Als ze op een gegeven moment boven komen drijven zijn ze klaar en kunnen ze met de schuimspaan uit het water gevist worden. Laat ze even op een bord of zo afkoelen en rijg ze daarna met 3 stuks aan een bamboo skewer (zo een met een plat eindje; heet geloof ik ook wel tapasprikker).
Daar hoort dan eigenlijk ook mitarashi saus overheen. Het recept:
nodig 1/4 kop suiker
1/2 kop water met daarin 1 eetlepel maiszetmeel of aardappelzetmeel opgelost (corn starch of potato starch; te koop in de toko)
1/8 japanse sojasaus
1 eetlepel mirin (japanse kookwijn)
1/2 eetlepel rijstazijn of sushi-azijn
Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng het aan de kook. Laat het al roerende koken totdat de saus dikker wordt. Deze wordt overigens dikker naarmate hij meer afkoelt. Laat de saus afkoelen en giet het naar smaak over de dango.
Overigens kun je de dango ook kleuren met een druppel rode levensmiddelenkleurstof of met matcha (fijngemalen groene thee). Je kan dan driekleurendango maken, maar kook dan eerst de witte dango en daarna de rode en groene vanwege eventueel kleurafgifte aan het kookwater.
Aan: chobittsu Thanks voor het recept net ff die dango's gemaakt best apart maar niet vies of zo.
Aan iedereen die in almere woont: ik had mijn ingredienten voor die dango's bij toko gembira gahaalt (naast die oude bioscoop) een indonesische winkel (tsja ben zelf deels indonees) ze hebben best wel veel stuff waaronder pockey . jullie moesten maar eens gaan kijken.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen