Geregistreerd: 02 feb 2013 14:41 Woonplaats: In my fantasy
Ik denk dat de titel van het onderwerp redelijk voor zich spreekt: dit is een topic waarin mensen om leestips kunnen vragen als ze boeken over Japan zoeken. Dat kunnen studieboeken en wetenschappelijke bronnen zijn, maar ook romans die (deels) Japan als setting hebben. Ook voor Japanse literatuur is ruimte, en boekbesprekingen/recensies. Recensies en besprekingen mogen kort en lang zijn, formeel en minder formeel. Voor manga hebben we een heel subforum, dus die kun je daar blijven bespreken. Voor forumlezers die geïnteresseerd zijn in de boeken die hier worden genoemd is het handig om een zo volledig mogelijke bronvermelding te geven bij de boeken die je noemt.
Boeken over/uit Japan die ik heb gelezen (voornamelijk over, in mijn geval):
- Een aantal inleidende boekjes over Japan voor kinderen. In mijn bibliotheek stond er zo'n J-sticker op de rug om aan te geven dat het voor de jeugd was. Weet niet meer de exacte titels en auteurs, maar ik neem aan dat deze en gelijksoortige boeken in de meeste bibliotheken te vinden zijn in het 'Japan'-vak. - 'Sleutelboek Japan' door Rien Segers (1996). De laatste keer dat ik 'm heb gebruikt was in de UB Groningen, omdat ik wat tijd over had. Toen ging ik de katakana en hiragana overschrijven xD Tijdens de middelbare school las ik het als een bijbel over Japan en ik heb er nog gebruik van gemaakt voor een referaat over de verschillen en overeenkomsten tussen het Japanse en het Nederlandse onderwijssysteem. Leuk overzicht als je een wat uitgebreidere inleiding tot Japan wilt lezen zonder dat het al te wetenschappelijk wordt. - 'Memoirs of a Geisha' door Arthur Golden. Prachtig verhaal, mooi geschreven. Informatief, maar ook een aantal plotwendingen die duidelijk fictief zijn, waardoor het duidelijk een roman is. - 'Mijn Leven Als Geisha' door Mineko Iwasaki. Nog zo'n geisha-boek, waarin de nadruk net iets anders wordt gelegd dan in 'Memoirs'. Bovendien meer aanvullend op 'Memoirs' dan vervangend, maar dat is mijn lekenmening. - 'Het Valkenjong' door Federica de Cesco. Ben bereid hem in het Duits te lezen als ie in het Nederlands niet meer te krijgen is. Eén van m'n favoriete romans die in Japan spelen. Bovendien zo ongeveer het enige boek dat ik tijdens de middelbare school echt heb gelezen. - 'Kati-Kato' door Hisashi Yamanaka. Meer een kinderboek, maar wel grappig om te lezen. Volgens mij zat ik in groep 8 ofzo toen ik hem voor het eerst las, en daardoor heeft het een speciaal plekje in m'n hart. - 'Cultuur Bewust: Japan' door Paul Norbury. De ondertitel is 'een leidraad voor gewoonten en etiquette'. Niet zozeer een algemene inleiding in het land Japan an sich, maar wel interessant voor leken om Japan iets beter te leren begrijpen. - 'Shinto' door C. Scott Littleton. Gaat zeer specifiek over shinto als godsdienst. Goede, informatieve inleiding voor wie geïnteresseerd is in shintoïsme. Geeft ook een bibliografie voor wie meer wil weten. - 'Japan: Het Onvoltooide Experiment' door Ludo Meyvis en Willy VandeWalle. Misschien dat sommige Japanologen uit Leuven dit boek of de auteurs wel kennen. Ik vond het minder lekker lezen dan 'Sleutelboek', maar er kwamen wel dingen in voor die ik nog niet wist, of een ander perspectief op dingen die ik al wel wist. Ik heb hem tweedehands gekocht, dus kan verkrijgbaarheid niet garanderen. - 'Dochter van Shizuko' door Kyoko Mori. Ik besluit mijn lijstje met een roman, die ik ook voor het eerst heb gelezen in groep 8 of zo. Ik zou het graag nog een keer weer lezen als volwassene omdat mijn kijk op zelfmoord en rouwverwerking waarschijnlijk nogal veranderd is sinds ik 10/11 was.
Verder vooral manga gelezen en ooit een boekje dat bij de jeugdboeken stond waarvan ik titel en auteur vergeten ben. Het was een achternaam die begon met een letter aan het einde van het alfabet en volgens mij was er aan het eind van het boek een scène waarin de hoofdpersoon in het vliegtuig zat waar iemand een blindedarmontsteking had en zij diegene tot aan de landing bijstond aangezien zij verpleegster was of zo. En nog een jeugdboekje dat zich tijdens de zomervakantie afspeelde, en die kinderen moesten aan een project werken thuis, maar deden ook heel veel leuke dingen. Als iemand een idee heeft, welke boeken ik bedoel, hoor ik het graag. Anders blijft het bij deze vage herinneringen, wat ook prima is.
Dus, ik hoop dat jullie een idee hebben waar dit topic voor bedoeld is en dat hier veel leestips en dergelijke uitgewisseld zullen worden
Ikzelf vind romans altijd wel fijn lezen, omdat je daardoor de gewoontes en gebruiken waarover je in informatieve boeken leest meer concreet terug ziet komen in gedragingen en gesprekken van de personages.
Berichttitel: Re: Boeken over Japan en J-literature
Geplaatst: 07 feb 2013 05:45
AniWay Redacteur
Geregistreerd: 25 jul 2004 18:44 Woonplaats: Nederland
Ik lees voornamelijk Japanse detectives (in het Japans dan wel), maar er zijn gelukkig ook een paar klassiekers verkrijgbaar in het Engels, dus voor fans van het genre:
Edogawa Rampo, Japanese Tales of Mystery and Imagination: een korte verhalenbundel van de 'grootvader van de Japanse detective'. Let wel dat de term 'detective' voor WWII in Japan eigenlijk alles wat misdaad/horror/fantasie aanduidde, dus de bundel heeft ook heel wat horrorverhalen (en laten we eerlijk wezen, daar was Rampo ook wel beter in), maar het is een hele solide bundel met o.a. het verhaal van een man die in een stoel leeft.
Yokomizo Seishi, The Inugami Clan. Klassiek, na-oorlogse detective op z'n best! De erfgenamen van een immens rijke familie worden een voor een vermoord op een manier die te maken heeft met de familie-schatten. Een van de bekendste avonturen van detective Kindaichi Kousuke, een van de bekendse (fictionele) Japanse detectives ooit, en de Kindaichi serie heeft eigenlijk ook vele tropes gemaakt die tegenwoordig 'het stereotype Japanse detective' vormen.
Matsumoto Seicho, Points & Lines. Een ingewikkelde alibitruuk en een fantastische beschrijving van de corruptie en andere sociale problemen in de groeiende na-oorlogse samenleving. Klassieker!
Higashino Keigo, The Devotion of Suspect X. Een wiskundeleraar helpt zijn buurvrouw en dochter aan een feilloos alibi nadat ze iemand hebben vermoord. Een vriend van hem, een natuurkundige, helpt de politie met het oplossen van de zaak. Derde deel in de Galileo serie (maar het eerste dat vertaald is in het Engels), en zeker het beste verhaal in de serie tot nu toe. Het vervolg, Salvation of a Saint is zeker ook het lezen waard (die daarop, A Midsummer's Equation komt als het goed is volgend jaar uit, maar vond het zelf niet zo goed als de voorgaande boeken).
Shimada Soji, The Tokyo Zodiac Murders. Een 'moderne' klassieker, in de zin dat dit boek het startsein gaf aan een hergeboorte van de klassieke detective in Japan in de jaren '80. Een briljante detective, een assistent, een gruwelijke seriemoord met afgehakte ledematen en een fantastische truuk.
_________________ "One dumbbell, Watson! Consider an athlete with one dumbbell! Picture to yourself the unilateral development, the imminent danger of a spinal curvature. Shocking, Watson, shocking!" - The Valley of Fear
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen