aniway.nlaniway.nl
 Help Help  aniway.nl AniWay
 Rules Regels  Leden Leden
 Zoeken Zoeken  Groepen Groepen
 Gebruikerspaneel Gebruikerspaneel  Inloggen Inloggen
 * Registreren
Laatste 5 Actieve Onderwerpen
09:21  Laatst voltooide anime + ...   Ash Ketchu
04:40  [TK] Manga: Golden Kamuy, ...   Kerrirri-c
23:19  дом 2   FrancisVup
16:37  Probleem met updaten ...   Blackbutle
16:26  welke manga's heb je juist ...   Ash Ketchu
Het is nu 30 aug 2019 15:14

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Halloween...
BerichtGeplaatst: 13 okt 2011 17:47 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 dec 2004 19:29
Zijn er mensen die deze maand ook nog Halloween gaan vieren compleet met kostuums en versieringen?

Zelf hou ik met vrienden een feestje in het huis van mijn ouders (Onder het huis is een kelder met bar etc). Nou ga ik met m'n zusje de woonkamer ook creepy maken, zodat het een beetje dat Phantom Manor/spookhuis gevoel krijgt.

- Vorig jaar hadden we schilderijtjes veranderd in creepy images;

- De haard stond aan;

- De lichten waren uit of gedimd;

- Kaarslicht;

- Antieke poppen hingen aan een kroonluchter en zaten in de bank;

- Er zaten bloederige kinderhandjes aan de spiegel in de hal.

- Er stond een mp3 speler (verborgen) op met enge muziek, zodat het allemaal heel eerie werd (M'n zusje wilde op een gegeven moment zelf niet meer naar het toilet :? );

Dit jaar wilde ik graag het beeld op TV van de put van Sadako/ Samara. Hoe kan ik dit het beste fixen?


Hoe gaan jullie allemaal Halloween vieren? Ik ga ook nog absoluut naar Walibi met een groep vrienden in de herfstvakantie :D

Waar ik wel altijd een hekel aan heb, is dat alle kerken bij mij in het dorp straks helemaal in de aanval gaan tegen Halloween. Elk jaar weer hetzelfde gedonder |:(

Update:


Begin vorige week, begon ik al mailtjes te krijgen van Amerikaanse site die kostuums verkopen, ten behoeve van Halloween. Ikzelf had voor de grap ook een Tweet aangemaakt in de trend van:' Nog 98 dagen tot het weer Halloween is... #Halloween' Waar ook mensen gelijk enthousiast op reageerden. Eén probleem: Mijn moeder is anti Halloween! M'n moeder associeert Halloween met de duivel en het woord (Hel). En dat terwijl ze ons al een paar jaar lang Halloween heeft zien vieren en m'n vader vind het zelfs gewoon leuk. Mijn vrienden vinden het ook allemaal het leukste feestje van het jaar. Er is dan ook meestal een man of 50, allemaal verkleed.

Hoe kan ik mijn moeder ervan overtuigen dat Halloween niet zo heidens is, als zij denkt. En waarom waarschuwen kerken tegen Halloween, terwijl allemaal normale dingen uit het dagelijkse leven ook wel een oorsprong hebben in een ''heidens'' iets.

Vorig jaar maakte ik een boekwerk voor mijn moeder, ook ingebonden enzo, heel netjes. Hier enkele grepen uit dit boekwerk.

Dit naslagwerk als antwoord op de bedroevende folder van het Boekendal. Want gelijk in de 2e alinea, bij de betrekking van Pokémon tot het geheel, wist ik gelijk wat de toon ervan zou worden.
Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.
Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat (waarbij de keuze wordt gegeven tussen een plagerijtje uithalen of een iets lekkers (meestal snoep) krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten.

Oorsprong
De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve, (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).
De naam Samhain (uitspraak: /sˠaunʲ/) is het Ierse en Schots-Gaelische woord voor de maand november. In Wales werd dit feest Calan Gaeaf genoemd en dit betekent "eerste winterdag" of "vooravond van de winter".
Op een Gallische kalender, gevonden bij Coligny en vermoedelijk uit de eerste eeuw na Christus, wordt het feest Samainos genoemd.
In Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen de Britse eilanden binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.
In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. OpAllerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuurte versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.
Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht. In Ierland was de aardappeloogst mislukt, de Grote Hongersnood decimeerde razendsnel de bevolking en de Ieren begonnen omstreeks 1840 massaal naar Amerika te vluchten. En zoals vaker voorkwam onder migranten: in den vreemde zoekt men contact en steun bij elkaar. Het heimwee naar de roots wordt verzacht in het verder beleven en onderhouden van de eigen feesten en gebruiken. In de VS duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.

De oorsprong van onze jaarfeesten
Veel gebruiken zijn van oorsprong heidens. Lang geleden waren er veel meer feesten dan nu. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Men leefde in die tijd met en in de natuur en men was er van afhankelijk. Onze verre voorouders, de Germanen vereerden die natuur, de zon, maan, bliksem en donder. In de loop van de tijd ging die verering over op goden die een menselijke gedaante aannamen zoals bijv. Donar en Wodan.
Maar elk jaar midden in de wintertijd liet de zon het behoorlijk afweten en dat jaagde de mensen de stuipen op het lijf. De zon, die zo belangrijk was voor de groei van alle gewassen op het land, medicinale kruiden etc., die moest teruggeroepen worden. Alles deed men om de goden gunstig te stemmen in de hoop dat zij ervoor zouden zorgen dat de zon weer zou schijnen, waardoor de natuur zou herleven en de akkers weer vruchtbaar zouden worden. Boze geesten werden verjaagd d.m.v. het maken van lawaai. Door het brengen van offers in de vorm van fruit, koeken, oogst en dieren, het aanleggen van feestvuren of door kaarsen aan te steken probeerde men de zon wat aan te moedigen krachtig te geen schijnen.
Toen rond het jaar 350 het christendom zich verbreidde, vond de kerk dat losbandige heidense gefeest maar niets en wilde het verbieden. De Germanen lieten zich wel bekeren, maar wilden beslist geen afstand doen van al die feesten waar zij zoveel betekenis aan hechtten. De christenen bedachten toen, dat er niets anders op zat dan al die heidense feesten maar te kerstenen en er een godsdienstige betekenis aan te geven. Alle feestgebruiken konden dus als onderdeel van christelijke feesten blijven bestaan, in plaats van de traditionele heidense feesten. Zo zijn al die jaarfeesten, nu nog steeds, terug te vinden in onze kalenderfeesten zoals pasen, meivieringen, kerstfeest, oud en nieuw etc. Vooral in deze tijd van oorlogen, onvrede en zakelijkheid hebben veel mensen behoefte aan familie, vrienden en gezelligheid om zich heen tijdens de feestdagen.


Oudjaar
Het joelfeest wordt vanaf de 1e kerstdag tot aan Driekoningen op 6 januari gevierd. In de Germaanse tijden werden in de periode vanaf 25 december tot 6 januari, ook wel dertiendag genoemd, de offerfeesten gevierd. Er werden offers in de vorm van geslachte wilde zwijnen, oogstfruit, noten etc. gebracht aan de Goden om ze gunstig te stemmen. De boze geesten werden met licht, dmv kaarsen en lawaai, luid gejoel, geweerschoten en osse- of midwinterhoorns verjaagd. De geesten binnen in de leefruimte werden met wierook verjaagd en uitgerookt. Men bakte joelkoeken en -broden.
Het Germaanse heidense joelfeest, wordt niet meer als zodanig gevierd. Hier is het oudjaarvieren voor in de plaats gekomen. Het uitluiden, het afsteken van vuurwerk en het midwinterhoornblazen (zie pagina oudjaar) is van het joelfeest afgeleid.

Om de boze geesten van overledenen te verjagen werd er flink lawaai gemaakt. Men deed dit met trommelslagen en klokkengelui. Tegenwoordig dor het afsteken van vuurwerk of het knallen van een carbidbus

Sinterklaas
Elk jaar rond half november arriveert Sinterklaas per stoomboot in Nederland. Op het scheepsdek springen zijn Pieten al vrolijk in het rond. Ook klimmen er wat in de mast, zodat ze al vast naar de kinderen op de kade kunnen zwaaien. Ook zijn schimmel Americo is meegereisd naar Nederland. Op de kade staan de kinderen hem op te wachten, zwaaien met vlaggetjes en zingen sinterklaasliedjes. Overal in het land is het groot feest. Ook op de t.v. is zijn aankomst te volgen. Vanaf de dag van aankomst tot 6 december wordt het een hele drukke tijd voor Sinterklaas en zijn knechtjes. De kinderen zetten hun schoen bij de open haard. Daar wordt lekkers ingestopt voor het paard, zoals hooi en suikerklontjes. 's Nachts als de kinderen slapen, rijdt Sint met zijn schimmel en zijn Pieten over de daken. De knechten hebben grote jute zakken bij zich waar allerlei kleine cadeautjes, pepernoten en chocoladeletters voor de lieve kinderen in zit. Deze worden door de schoorsteen gegooid, in de hoop dat ze in de schoen terecht komen. Sinterklaas heeft een groot rood boek waar alles in staat. Of de kinderen ondeugend zijn geweest of juist lief, wat ze graag willen hebben van de Sint en wat al niet meer. Alle verlanglijstjes zitten er ook in. Stoute kinderen krijgen van zwarte Piet een pak voor hun broek met de roe en worden in de zak gestopt. Enkele reis Spanje! Overdag gaat Sint met zijn gevolg alle scholen af, ook ziekenhuizen en winkels worden bezocht. Op 5 december, dat is de avond voordat de enige echte Sint stierf, is het pakjesavond. Alle kinderen zingen gezellig sinterklaasliedjes en bij veel gezinnen komt de Sint zelfs, geholpen door zijn Hulpklazen en Pieten, hoogstpersoonlijk op bezoek. En als het echt te druk wordt en hij kan het werk niet meer aan, dan bonst Piet gemakshalve even op het raam en zet stiekem een zak met cadeautjes bij de kinderen in de hal of de gang. Iedereen krijgt cadeautjes. Vaak zit er een gedichtje bij, die hardop voorgelezen wordt. Ook staan er allerlei lekkere dingen op tafel. Tussen het uitpakken en zingen door worden vaak spelletjes gedaan. Voor velen een echt ´heerlijk avondje´. Op 6 december vertrekt Sinterklaas helaas weer naar Spanje voor een lange, lange vakantie.
Iedereen herkent het verhaal hierboven. Maar..... ook deze oer-Hollandse traditie vindt zijn oorsprong in het verre verleden. In de tijd dat de heidenen hun goden aanbaden en offers brachten om hen gunstig te stemmen was Wodan (ook Odin gemaand) de oppergod van de Germanen. Hij wordt meestal afgebeeld als een forse man met baard, breedgerande hoed en lange mantel. Hij vloog (reed) op zijn achtbenig paard Sleipnir en met zijn knechten Eckhard en Oel door het luchtruim. Zijn wapens waren 'donder en bliksem'. Ook had Wodan altijd een speer bij zich, waarin bovenin de top een slang was verwerkt. 2 Zwarte raven, die altijd meevlogen, informeerden hem over het doen en laten van alle mensen op de aarde.
De christenen hebben hardnekkige pogingen gedaan om alle heidense feesten af te schaffen. Ook de verering voor Wodan was hen een doorn in het oog. Deze offerfeesten eindigden vaak in ontzettende zuip- en ware vreetpartijen. Door de opkomst van het christendom werd ook de heidense oppergod Wodan kerstend. Maar iets dat zich sinds eeuwen zo diep geworteld heeft, is zo maar niet weg te denken. Er zat niets anders op dan ook dit, oorspronkelijk bedoeld als zonnewendefeest, aan te passen. De oppergod werd een Heilige, een Sint. Het feest werd helemaal aangepast. Wodan's mantel en baard zijn altijd gebleven. Ook veel andere gebruiken en rituelen werden aangepast zoals je in de tabel hieronder kunt lezen. Het zou goed kunnen dat zijn knechten symbool staan voor die 2 zwarte raven. Want ook de Pieten houden Sinterklaas op de hoogte over stoute en lieve kinderen.

Wodan of Odin was oppergod van de Germanen Sinterklaas is de kindervriend van nu
Rijdt op een achtbenig paard, genaamd Sleipnir Rijdt op een witte schimmel, genaamd Americo
Oogst-offers werden aan Wodan gebracht In de schoen wordt hooi en suikerklontjes voor het paard gelegd
Rijdt met Slepnir door de lucht Rijdt met Americo over de daken
Heeft een breedgerande hoed Draagt een Sint´mijter
Draagt een wijde mantel Draagt een rode lange mantel
Heeft een speer met een slangenkop Loopt met een gouden staf met een krul
Geeft geschenken in de vorm van licht, warmte en van vruchtbaarheid Geeft geschenken aan alle kinderen
Wodan daalde af door de schoorsteen. Dus niet door het raam want dat hadden de huizen niet. Geschenken komen door de schoorsteen
Hij heeft twee raven Hugin (de gedachte) en Munin (het geheugen) die hem informeerden over wat de mensen op aarde deden. Sinterklaas heeft twee zwarte pieten die de kinderen vanaf het dak bespieden en daarna informatie doorgeven aan Sinterklaas
Wodan is de dichtersgod Met sinterklaas maken we gedichtjes voor elkaar
Wodan is alwetend Sint bezit het grote boek waar alles instaat
Wodan gaf Runen (tekens) aan de mensheid
Sint geeft chocoladeletters
Wodan is beschermheer van de schoenmakers Bij sinterklaas wordt de schoen gezet
Bij het vruchtbaarheidsfeest werden veel noten geofferd. ze dragen de levenskiem Piet strooit pepernoten
Gevlochten broden en broodkransen werden geofferd aan de goden Speculaaspop en taai taai herinnert ons aan de broodoffers
Wodan heeft een baard Sinterklaas heeft een lange baard


Schoen zetten Om Wodan gunstig te stemmen werd zijn paard Sleipnir behoorlijk verwend door de Germanen. De kinderen zetten nu een schoen bij de schoorsteen of kachel. Volgepropt met hooi, wortels en suikerklontjes. In de legende van de 3 meisjes, zouden de munten in een schoen terecht gekomen zijn., die toevallig bij de schoorsteen stond of in een sok, die daar hing te drogen.

De roe Al vroeg in de geschiedenis bediende de Sint zich van de roe om stoute kinderen te straffen.

Rijmen en dichten De dichtkunst was aan Wodan gewijd. Wodan stal de dichtersmede van een reus en dronk ervan. Deze dichtersmede wordt ook wel het bloed van Kvasir genoemd. Tijdens het stelen verloor hij een slok van de dichtersmede en deze viel naar de aarde. Zo kreeg de mensheid ook dichterlijke gaven.

Zwarte Piet Wodan werd tijdens zijn reizen vergezeld door 2 zwart raven die hem informeerden over het wel en wee op aarde. In de Sintlegende zijn de knechten donker. In de eerste helft van de achtste eeuw werd Spanje overstroomd door muzelmannen, Moren uit Noord Afrika. Het was een islamitische bevolking die uit Berbers en Arabieren bestond.

Zwarte knecht Hier wordt uiteraard geen slaaf maar donkergetinte helper bedoeld.

Geschenken geven

Pepernoten strooien Het strooien van pepernootjes is waarschijnlijk een uiting van vruchtbaarheid, De heidenen offerden ook noten en fruit aan Wodan. Ook bij het huwelijk kennen we deze traditie, maar dan wordt er rijst gestrooid.
Gouden chocolademuntjes Waarschijnlijk is dit een traditie n.a.v. de legende van de drie arme meisjes.

Stoomboot Sinterklaas is de beschermheilige van de zeelieden, vandaar dat hij per boot aankomt.

Geldbuidel van Sint Hierin zaten de munten zie legende van 3 meisjes'.

Marsepeinen varkentjes De heidenen offerden vooral varkens aan Wodan. Dat is ook de reden dat er tegenwoordig nog steeds veel suikerbeestjes bij het sinterklaasfeest horen. Varkentjes van marsepein bijvoorbeeld.



Speculaaspoppen en suikerhartjes Staan symbool voor de vrijers in de legende van de 3 arme meisjes.


Zwarte Piet
Vermoedelijk deed Zwarte Piet aan het begin van de 19e eeuw zijn intrede in de folklore van de Lage Landen. Voor die tijd opereerde Sinterklaas alleen, of werd hij begeleid door de duivel. Tussen een duivel en een Moor bestond in het bewustzijn van toenmalige Europeanen weinig verschil. Oorspronkelijk was er slechts één Zwarte Piet.
Naarmate de traditie dat de Sint afkomstig zou zijn uit het voormalige Morenland Spanje, populairder werd, evolueerde de knecht van de goedheiligman tot een Moor. Een andere verklaring kan zijn dat Algerijnse en Turkse kapers onze kusten afstruinden op zoek naar "christenen" om als slaven te verkopen. Daadwerkelijk werden ook veel kinderen ontvoerd van kustplaatsen en eilanden. Zwarte Piet is dan geen knecht, maar staat verder af van Sinterklaas. Wie zoet is krijgt lekkers, maar wie niet oppast wordt door de Moren meegenomen. Het past in de traditie van goed en kwaad, en de gewoonte van Sinterklaas om met een boot te komen.
Tot ver in de tweede helft van de 20e eeuw was Piet, in lijn met ingesleten koloniale tradities, een niet zo slimme helper die zich van een brabbeltaaltje bediende. Toen immigratie vanuit de voormalige koloniën ervoor zorgde dat Europeanen beter vertrouwd raakten met Afrikanen, ontwikkelde Piet zich tot een respectabele assistent van de vaak verstrooide Sinterklaas.
Een andere verandering die Zwarte Piet doormaakte was dat hij door de jaren heen steeds minder als kinderschrik ging fungeren. In de 19e eeuw werd van Zwarte Piet vaak verteld dat hij het hele jaar door voor Sinterklaas bekeek wat de kinderen deden (Alles ziet die slimme Piet, zich vergissen kan hij niet). Was je stout, dan liep je het risico dat je in de zak werd meegenomen naar Spanje, alwaar je je voor de Sint moest uitsloven.
Oorspronkelijk had Sinterklaas slechts één helper. Gaandeweg de twintigste eeuw bedacht men dat als één Zwarte Piet leuk is, een heleboel Zwarte Pieten nóg leuker zou zijn. Sindsdien wordt Sinterklaas vergezeld door vele Pieten, tegenwoordig vaak met ieder een eigen taak. Terwijl Sinterklaas altijd statig en gedistingeerd is, gedragen de Pieten zich als acrobaten en grappenmakers die vaak kwajongensstreken uithalen.
Dat dit gebruik in 1945 door Canadese soldaten bedacht zou zijn, is niet geheel juist. Al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vierden in 1939 Nederlandse gemobiliseerde soldaten het Sinterklaasfeest met twee Pieten.[2] Echter pas na de Tweede Wereldoorlog werd het voor Sinterklaas gebruikelijk om (zeer) veel Pieten mee naar Nederland te nemen.
De herkomst van deze helper is omstreden, er bestaan dan ook verschillende ideeën over: hij was oorspronkelijk een demon die door de heilige gedwongen werd goede daden te verrichten, of juist een voorchristelijke godheid die zich moest onderwerpen aan de christelijke sint. Volgens sommigen gaat hij terug op een Moors knechtje en is zijn huidkleur daaraan te danken. Anderen zeggen dat dit hetzelfde is, want de Moor was volgens sommigen de duivel. In andere landen is de Moorse variant onbekend, hier is de helper van Sinterklaas meestal een duivel (bijvoorbeeld Krampus) en het personage werd pas sinds de kerstening als kwaadaardige duivel afgeschilderd.
In christelijk perspectief is Piet de bedwongen satan, plaatsvervanger van de overwonnen Wodan, of diens helper Nörwi, de zwarte vader des nachts, die ook een roe droeg (als vruchtbaarheidssymbool). Een duivel als knecht van Sinterklaas is nog duidelijk te zien in de Oostenrijkse Sinterklaastradities. Hier wordt Sinterklaas begeleid door eenKrampus of een Percht die behoorlijk angstaanjagende duivelse uiterlijkheden hebben en luidruchtig door de straten slepen met kettingen.
Een wat vriendelijker verhaal is dat de heilige Nicolaas op een slavenmarkt in Myra eens een Ethiopisch jongetje met de naam Piter (afgeleid van Petrus) aantrof. Sint kocht de jongen vrij en uit dankbaarheid bleef hij de Sint nabij. Zo komt Zwarte Piet volgens sommigen aan zijn negroïde trekken, hoewel anderen denken dat die later erbij zijn bedacht vanwege het koloniale verleden.
Volgens het Meertens Instituut was Zwarte Piet oorspronkelijk niet zwart, maar blank. Hij heette Jan de Knecht. In Duitsland heeft Sinterklaas ook maar één knecht. Hij heet daar Knecht Ruprecht en is van oorsprong blank. Frankrijk kent ook maar één blanke knecht van Sinterklaas, genaamd Le Père Fouettard.
Volgens een andere theorie was Piet oorspronkelijk een Italiaanse schoorsteenveger.
Een andere mogelijkheid van de herkomst van Zwarte Piet ligt in de Germaanse god Wodan. Wodan reed op zijn witte schimmel, Sleipnir, door de lucht en was aanvoerder van de Wilde Jacht. Hij werd altijd vergezeld van de twee zwarte raven; Huginn en Muninn. De raven luisterden, net als Zwarte Piet, aan de schoorsteen om Wodan over de goede en de slechte daden van de stervelingen te vertellen[5].
Vergelijk ook de berserker, het lichaam was geheel zwart geverfd en men droeg dierenhuiden. De berserker heeft de eigenschap van Odin om in een vogel, vis of wild dier te veranderen en te vliegen.
Ook de knechten van Sinterklaas in andere landen zijn vaak als duivel afgebeeld (soms met hoorns van dieren (bokken)), bijvoorbeeld de Krampus, dit komt overeen met de onderdrukking van de voorchristelijke godheden. De eens almachtige godheid werd als knechtje of slaaf van de Sint beschouwd, een manier om de heidense bevolking te kerstenen.
De Scandinavische kerstbok (Julbocken) (de naam verwijst naar het Yule of joelfeest) lijkt qua uiterlijk veel op de Krampus; de Finse Kerstman Joulupukki stamt van de Julbocken af. De Jólasveinar geven, net als Zwarte Piet, geschenken tijdens de periode rondom Yule. Ook bijvoorbeeld Cernunnos, de gehoornde, droeg een gewei.
Vergelijk Zwarte Piet ook met de bontgeklede Franse harlekijn (naar Hellequin), vaak met zwart (half)masker, die ook wel als aanvoerder van de Wilde Jacht wordt aangevoerd. De Italiaanse Befana is ook met roet besmeurd en brengt cadeautjes door de schoorsteen.

Kerstmis
25 December was reeds lang vóór onze kerstviering al een feestdag. Het midwinterfeest, ook wel het 'zonnewendefeest' genoemd, werd door de Germanen uitbundig gevierd en wel de geboorte van de onoverwinnelijke zonnegod Mithras. De joelfeesten duurden precies 12 nachten en 13 dagen, vanaf 24 december tot 6 januari, ook wel dertiendag genoemd. Men geloofde, dat de geesten van de overledenen rond deze tijd op aarde rondzwierven en zij, doordat ze boos gestemd waren, er de oorzaak van waren dat de akkers er zo verdord en vruchteloos bij lagen. Dat joeg de mensen behoorlijk schrik aan. Ook liet de zon zich nauwelijks zien, het was de kortste dag van het jaar en men was bang dat de zon niet terug zou komen, met als gevolg geen oogst om van te leven. Men riep de hulp in van de goden Wodan en Frey. Door hen te eren en offers te brengen hoopte men de goden te vriend te kunnen houden en dat de goden er voor zouden zorgen dat de akkers weer vruchtbaar werden. Een vruchtbare akker betekende een gelukkig en voorspoedig nieuw oogstjaar.

Vanaf 24 december werden de joelfeesten, 't feest van de nieuwe zon, gehouden en er werden offers in de vorm van gevlochten broden, oogstfruit, noten en wilde zwijnen gebracht aan de Goden. Door alles met groenblijvende takken zoals hulst en maretakken te versieren, probeerde men de vruchtbaarheid ook op te wekken. Men deed er alles aan om de terugkeer van de zon en de vruchtbaarheid van de akkers gunstig te beïnvloeden.

De christenen vonden deze drankgelagen en ware vreetpartijen maar niets en wilden ook dit heidense feest maar wat graag uitbannen. Dit lukte natuurlijk niet. Men hechtte er al eeuwenlang erg veel waarde aan. De christenen hebben er toen noodgedwongen een andere wending aan gegeven en er het huidige kerstfeest voor in de plaats bedacht. En zo blijkt, dat de viering van Kerstmis op 25 december niet toevallig is.

De zon staat symbool voor het nieuwe leven. De Christenen vierden met de geboorte van Jezus Christus ook het feest van het Licht. Het voorstel om op juist deze dag de geboorte van Christus te herdenken is verklaarbaar en minder vreemd dan in eerste instantie wordt gedacht. Tijdens de viering van het feest rondom de zonnegod Mithras werden er pakjes gegeven, kaarsen gebrand en bomen versierd. Veel van deze heidense gebruiken werden in de loop van de eeuwen opgenomen in de christelijke gebruiken rondom kerstmis.
Wodan raast tijdens de hevige winterstormen op z'n achtbenige paard Sleipnir boven de wolken. Achter hem volgt het dodenleger. Het zijn Germaanse krijgers die tijdens de strijd op het slagveld zijn gestorven, en zij hebben daardoor een doodse donkere gelaatskleur gekregen. In z'n kielzog volgt het dodenleger. Ze zijn op jacht naar de wolf Fenrir. Deze kwaadaardige wolf is op zoek naar de zon. Tijdens de winterzonnewende probeert de gemene wolf Fenrir de zon te verslinden. Wodan probeert Fenrir te pakken te krijgen om hem hiervan te weerhouden. Als de zon werkelijk verslonden wordt, dan is er geen licht en warmte meer op aarde en zal er niets meer kunnen groeien. Gelukkig verjaagt Wodan Fenrir en is daarmee de redder van 'het licht' Dit is het begin van de heidense joelfeesten. Wodan wordt daarom geëerd door de heidenen.
Op de vooravond van kerstmis werd er vroeger in katholiek gezinnen nog niet zo veel gefeest. Alles was netjes opgeruimd. Er werd voorgelezen uit de bijbel of men ging naar de nachtmis s'nachts om 12 uur. Op de eerste kerstdag kwamen alle uitgetrouwde kinderen naar hun ouderhuis om samen het kerstfeest te vieren. Ook nu is dat nog vaak traditie. Men steekt kaarsjes aan en geniet van de warmte en de gezelligheid. Ook de 2e kerstdag is vaak een 'luie dag'. Of men gaat bij elkaar op bezoek, of men kijkt gezellig met de familie naar een film.
In veel huizen staat al vanaf het begin van de de 19e eeuw een kerstboom met gezellige lichtjes.
Op het platteland werd dit, oorspronkelijke heidense, gebruik wat later in de 20eeuw geaccepteerd.
Sinds deze eeuw is het gewoonte geworden om alle familie, buren en vrienden kerstkaarten met de beste wensen voor het nieuwe jaar te sturen.

Als kinderen 'te groot' voor het Sinterklaasfeest worden, kiezen veel mensen er voor om elkaar met kerstmis blij te maken met geschenkjes. De 'kerstman' legt ze op kerstavond onder de boom. Deze manier van kerstfeest vieren komt uit Amerika. Waarschijnlijk hebben Nederlandse emigranten deze traditie in Amerika ooit ingeburgerd.
Sinterklaas werd Santa Claus. De schimmel Americo werd vervangen door ' Rudolp the rendeer".







Het is nu een lange post geworden, maar ik moet nu al beginnen met ''voorlichting'' en weet ik wel wat niet veel, zodat dit feestje toch kan doorgaan -_-

Ik hoop dat jullie mij ook kunnen helpen met informatie.

_________________
https://www.youtube.com/channel/UCCeOJScUhBzHSRgwDxBAnVw/videos


Laatst bijgewerkt door William15 op 28 jul 2012 12:53, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 13 okt 2011 17:58 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2009 14:33
Woonplaats: Eindhoven
Ik wil heel erg graag en vriendinnen van mij ook, elk jaar zeggen we het weer en elk jaar komt er weer niks van.
Ik denk dat wat dat betreft handicap toch wel een barriere is.

Ik wou dat halloween is goed doorkwam in nederland dat de feestjes enzo ook wat toegankelijker en dichterbij worden. Op dit moment weet ik alleen van attitude holland die een feestje geeft, maar de bands die komen trekken me absoluut niet.

Gaaf idee voor jou feest trouwens, klinkt geweldig!!

_________________
❤ Neko's verkooptopic: http://www.aniway.nl/forum/viewtopic.php.t18039 (Hobbystop! Veel figures, knuffels, wallscrolls etc.)
❤ Marktplaats: http://verkopers.marktplaats.nl/11669839 (Grote jfashion kledingkast opruiming!)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 13 okt 2011 19:55 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jan 2008 15:56
Woonplaats: Zevenbergen
Hier in de wijk vieren we Halloween net als in Amerika. Dus kleine kindjes die verkleed aan de deur komen voor snoep en de huizen 'eng' versierd. Ik ben inmiddels wel te oud om rond te gaan voor snoep maar ik fiets altijd wel een rondje om naar de huizen te kijken. Sommige mensen doen er écht hun best op!
Vorig jaar was er iemand die had in de voortuin een compleet spookhuis gebouwd waar de kinderen dan in moesten. Ze hadden ook een microfoon met stemvervormer en zo. Kleine grafstenen, skeletpoppen en nog veel meer!

_________________
My anime list
My manga list
My figure list


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 13 okt 2011 20:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2009 14:33
Woonplaats: Eindhoven
Gaaaf!!!
Deden ze dat hier maar!

_________________
❤ Neko's verkooptopic: http://www.aniway.nl/forum/viewtopic.php.t18039 (Hobbystop! Veel figures, knuffels, wallscrolls etc.)
❤ Marktplaats: http://verkopers.marktplaats.nl/11669839 (Grote jfashion kledingkast opruiming!)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 13 okt 2011 20:52 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 mei 2008 17:56
Vroeger toen ik nog in R'dam woonde hielden ze vanuit het buurtcentrum een halloweenoptocht, dat was echt heel erg leuk, met een lange slinger kinders langs de deuren. Niet echt veel mensen versierde hun huis heel erg maar sommigen wel een beetje en ze hadden iig snoep! Ik heb ook nog een keertje meegeholpen, toen hadden ze een wandelroute uitgezet in het park met 'posts'. Ik had ook met 2 vriendin zo'n post, we zaten verstopt in het hoge riet en sprongen dan ineens tevoorschijn in een kostuumpje, kinderen schrokken zich dood natuurlijk en toen kregen ze snoepjes :3.

Halloween vind ik wel echt heel cool, zou ook weleens zo'n feestje willen houden! Wil ook heel graag een keer naar de Walibi Fright Nights, lijkt me geweldig. Maar dit jaar ga ik in ieder geval naar de Halloween Meeting in Utrecht, in kostuum, wordt vast ook super ^3^

_________________
Abunai '12: Goddess Madoka (ECC)
Animecon '13: Black Rock Shooter [TV] & Da Qiao DLC?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 14 okt 2011 00:52 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 sep 2007 22:29
Woonplaats: Oosterwolde
Niet echt vieren, maar m'n moeder, m'n broer en ik gaan pompoenen uithollen om er mooie snijwerken van te maken. Lijkt altijd zo mooi 's avonds met een kaars erin en het is gewoon leuk om te doen c: Zelf zou ik ook willen dat we hier in nederland Halloween wat uitgebreider gaan vieren.

_________________
My DeviantArt: http://goiku.deviantart.com/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 14 okt 2011 02:07 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2010 19:11
Woonplaats: Wien, Österreich
Ik zou het ergens wel willen vieren, maar ik heb verder geen vrienden die er in geïnteresseerd zijn, en m'n familie ziet me al helemaal aankomen..

However, dit jaar wordt de 31e wel een horrordag. xD

_________________
Trotse mama en papa van Misha Yuuki* (02-01-2014 - 22-01-2014)
Dankjewel voor deze prachtige twintig dagen, rust maar zacht lieverd <3
Ooit zullen we allemaal weer bij elkaar zijn..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 14 okt 2011 12:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 26 nov 2010 00:27
Woonplaats: Vlijmen
halloween meeting xD trololol :p meer nie echt xD maja :P

_________________
Let the monster come, and the madness begin! HERE COMES MONSTERMADNESS

Special Crew Tsunacon
Staff Vrijwilligers MGC Experience

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 14 okt 2011 19:31 
Offline

Geregistreerd: 27 feb 2011 18:00
ik ga naar melkweg in amsterdam voor het attitude holland event. En draag daar een alice in wonderland kostuum ^^

_________________
ANIMANIA meetings in Alkmaar http://www.aniway.nl/forum/viewtopic.php.t20801
mijn verkooptopic http://www.aniway.nl/forum/viewtopic.php.t19477


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 14 okt 2011 23:46 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 31 aug 2007 16:25
Woonplaats: schoonhoven
Ik verzamel een aantal pompoenen en maak leuke gezichten erin.
Ga dit jaar het dorp in en maar eens mee ''griezelen''.
En met buurmeiske horrorfilms kijken.

Misschien nog naar fright nights.
En de halloween meet. *kuchkuch*

_________________
There are five simple words, That when used together properly can help to relieve the stress, frustrations,
And aggravations caused by all the people that make you wanna freak the f#@k out.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 15 okt 2011 00:50 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jul 2007 20:32
Woonplaats: nederland, gelderland, arnhem
29 oktober - halloween meet
30 op 31 oktober het bos in :)

wat misschien niet relevant is maar wel gaat gebeuren :P 2 nov naar disney, dunno in welke stijl ze dan zitten xD

_________________
kijk op mijn page http://soniadow.deviantart.com en http://eagla-the-eagle.deviantart.com

Arcom wanneer weer?

people can be a bitch and i don't like those people


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 15 okt 2011 09:59 
Offline
AniWay Hoofdredacteur
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 jul 2004 20:47
Citaat:
Gaaaf!!!
Deden ze dat hier maar!


Heb je in Eindhoven geen Sint-Maarten? Ik dacht dat het in het zuiden uitgebreider gevierd werd dan hier in de Achterhoek :)

Hier moeten kinderen in elk geval niet proberen om in kostuums langs de deuren te gaan, want hier vieren we Sint-Maarten. Twee keer in nog geen twee weken tijd langs de deuren om snoep te vangen is te gortig :)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 15 okt 2011 18:34 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2009 14:33
Woonplaats: Eindhoven
Ik heb er hier in eindhoven in iedergeval nooit iets van gemerkt, ook niet toen ik zelf nog op school zat.

_________________
❤ Neko's verkooptopic: http://www.aniway.nl/forum/viewtopic.php.t18039 (Hobbystop! Veel figures, knuffels, wallscrolls etc.)
❤ Marktplaats: http://verkopers.marktplaats.nl/11669839 (Grote jfashion kledingkast opruiming!)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 15 okt 2011 18:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jan 2008 15:56
Woonplaats: Zevenbergen
Ik woon in Best (bij Eindhoven) en hier vieren we dat ook niet. Ook nog nooit van iemand gehoord die dat viert/gevierd heeft. :b

_________________
My anime list
My manga list
My figure list


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Halloween...
BerichtGeplaatst: 24 okt 2011 18:40 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 jul 2011 19:17
Woonplaats: Nieuwerkerk a/d IJssel
wij vieren het niet echt, volgens mij viert niemand in Nieuwerkerk a/d IJssel het echt.
m'n BFF heeft een leuke woordgrap bedacht voor Halloween: Bleach-fans kunnen het Hollowween noemen!

_________________
"There's no such thing as a coincidence in this world. There's only necessity" - Yuko Ichihara

Arrancar Encyclopedia:
Nnoitra Handy Man
Gin needs Glasses
Arrancars playing Telephone


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling